Wat kwam er uit de Woontop 2024?

Op de Woontop zijn afspraken gemaakt om de wooncrisis aan te pakken. De samenwerkende huurdersorganisaties van Ymere (SHY) kijken met gemengde gevoelens terug. Ze vinden de voorgenomen huurverhoging van 4,5 procent te hoog en maken zich zorgen over huurders met een kleine portemonnee. Daarnaast ziet de huurderskoepel dat de afschaffing van de vennootschapsbelasting voor woningcorporaties niet geregeld is. Volgens SHY ontbreekt hierdoor een stevig fundament voor een eerlijk woonbeleid.

Belangrijkste afspraken

  • Meer sociale huurwoningen: Er moeten jaarlijks 100.000 woningen bijkomen, waarvan tweederde betaalbaar.
  • Bijna 75.000 extra woningen: door doorbraken in Utrecht, Lisserbroek, Nieuw-Vennep West en Lansingerland.
  • 10.000 extra woningen: in gebieden binnen het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid tussen 2025 en 2029.
  • Meer mogelijkheden voor fabrieksbouw: industrieel bouwen en conceptueel ontwikkelen worden opgeschaald.
  • Beter benutten van bestaande woningen: regels worden aangepast om woningen efficiënter te gebruiken.
  • Wederkerigheid: gemeenten worden gestimuleerd meer bouwvergunningen af te geven om de bouw te versnellen.

Specifieke bouwplannen

In Haarlemmermeer is afgesproken om minstens 6.500 woningen te bouwen in Lisserbroek en Nieuw-Vennep West. Ook in Rijsenhout en elders in de regio komen extra bouwprojecten. Minister Mona Keijzer noemde de Woontop een “belangrijke doorbraak” en wil deze afspraken uitbreiden naar andere locaties.

Reacties

  • Ymere: Erik Gerritsen, directeur van Ymere, is tevreden met de plannen voor Haarlemmermeer, laat hij weten in Nul20. Hij benadrukt echter wel dat er meer nodig is om de woningnood echt te verlichten.
  • De Woonbond weigert de afspraken te ondertekenen. De bond vindt dat de kosten voor huurders te hoog worden en ziet geen echte steun voor huurders in de plannen. Minister Mona Keijzer maakte kenbaar géén lagere huurverhoging te willen dan 4,5% in 2025. Dit is voor de Woonbond onacceptabel, omdat het ver boven het inflatiecijfer ligt en huurders bovendien net de hoogste huurstijging in 30 jaar tijd voor de kiezen hebben gekregen.

Wie tekenden de afspraken?

De Woontopafspraken zijn ondertekend door IPO, VNG, Unie van Waterschappen, Aedes, Neprom, IVBN, Bouwend Nederland, NVM, Vereniging Eigen Huis, WoningbouwersNL, Vastgoed Belang, Stichting Professioneel Platform Vastgoed, VNO-NCW/MKB-Nederland, Techniek Nederland en het Rijk.

De Woonbond, die eerder uit onderhandelingen met het Rijk stapte vanwege de plannen om de huurprijzen van sociale huur te verhogen, gaf enkel een steunbetuiging. Pensioenfondsen zetten hun handtekeningen niet onder het akkoord.

Manifest tegen ‘strafbelasting’

Aan de vooravond van de Woontop publiceerden corporaties en huurdersorganisaties, waaronder SHY, een manifest in het Financieele Dagblad. Ze pleitten voor de afschaffing van de vennootschapsbelasting voor woningcorporaties. Deze belasting, bedoeld voor commerciële bedrijven, trekt geld weg bij woningcorporaties, waardoor huurders via hogere huren indirect de rekening betalen. Volgens SHY is dit onrechtvaardig en staat het betaalbare woningen in de weg.

Wat nu?

SHY blijft zich inzetten voor een eerlijk en rechtvaardig woonbeleid. Hoewel de afspraken op de Woontop een stap in de goede richting zijn, blijft het gebrek aan structurele oplossingen zoals het afschaffen van de strafbelasting voor woningcorporaties, een groot gemis. De balans tussen betaalbare huren en voldoende inkomsten voor corporaties blijft onzeker. Daarnaast maakt SHY zich zorgen over de voorgenomen huurverhoging van 4,5 procent, die voor veel huurders onbetaalbaar zal zijn en hen verder in financiële problemen dreigt te brengen. Samen met huurders blijft SHY strijden voor betaalbare en toegankelijke huisvesting voor iedereen.